Sastanak predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Paraćinu

Sastanak predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Paraćinu

34 hiljade prosvetnih radnika u ovom trenutku radi na određeno vreme. Ovakva posledica zabrane zapošljavanja u javnom sektoru predstavlja veliku nesigurnost i veliku neizvesnost jer se do poslednjeg momenta ne zna ko će i gde raditi od septembra. To je i veliki problem za učenike koji se suočavaju sa čestim promenama nastavnog kadra.

Da bi postigli svoj cilj predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije inicirali su sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, koji je održan 8. januara. Tema je bila neophodnost ukidanja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Na sastanku je ogovoreno da, nakon prestanka važenja Uredbe o zabrani zapošljavanja, prvi krug konkursa bude krajem januara za lica koja su radila na oređeno vreme sa 100% norme. Drugi krug konkursa biće za one sa manjim fondom časova. Važnu ulogu će tokom konkursa imati sindikati, koji po proceduri daju saglasnost pri izboru radnika. Gradski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika u Paraćinu odvojio se od ćuprijskog i za sada ima 150 članova.