Pametni telefoni, nezamenljiv deo naše svakodnevice

Pametni telefoni, nezamenljiv deo naše svakodnevice

Mobilni telefoni postali su sastavni deo ljudskog života. Njihova pojava, pre nekih dvadesetak godina, kod nas je unela velike promene. Izgled prvih mobilnih telefona, iz današnje perspektive, nije bio baš najbolji. Međutim, tokom godina to se promenilo. Inženjeri su posvetili vreme, znanje i novac kako bismo dobili krajnji proizvod koji vidimo danas. Tehnologija iz dana u dan napreduje, telefoni su evoluirali u male džepne multifunkcionalne kompjutere, skenere i fotoaparate. Naše sugrađane pitali smo koliko je star mobilni telefon koji koriste.

Dok su deca ranije vukla roditelje za rukav ka vratima prodavnice igračaka, danas je sve češća njihova stanica prodavnica opreme za mobilne telefone. Deca, čak i brže nego odrasli brzo nauče da putem mobilnog istražuju različite podatke, slušaju muziku koju vole, ali i da na taj način imaju stalnu interakciju sa svojim drugarima. Iako je na tržištu trenutno najpopularniji Ajfon, naši sugrađani se odlučuju i za druge modele telefona.

Danas je gotovo nemoguće sresti osobu na ulici, u kafiću i restoranu koja ne drži telefon u ruci. Budući da nam je korišćenje mobilnog postalo stvar rutine, mnogi od nasi nisu ni svesni da ga svake godine koristimo sve više i da je život bez pametnih uređaja gotovo nemoguć. Paraćince smo pitali u koje svrhe koriste ovaj uređaj

Paleta mobilnih telefona danas je veća nego ikada. Bluetooth, Wi-Fi, brz procesor, kamera sa prednje i zadnje strane uređaja postale su stavke koje imaju svi pametni telefoni. Ipak, ni oni stariji modeli sa tastaturom nisu otišli u zaborav. 

Najstariji telefon na svetu je Motorola Dynatac 8000X, poznat pod nazivom „Cigla”. Lansiran je 21. septembra 1983. godine, koštao je današnjih 10.000 dolara i bio težak skoro jedan kilogram. Za punjenje ovog telefona trebalo je čak deset sati, a baterija mu je trajala skromnih 35 minuta.