Šta je važnije pri kupovini kućnih aparata – cena ili kvalitet?

Šta je važnije pri kupovini kućnih aparata – cena ili kvalitet?

Nekada se znalo koji poznati brend ima najbolje televizore, veš mašine, pegle, a koji proizvođač nudi najbolje frižidere i zamrzivače. U poslednjih nekoliko godina srpsko tržište preplavili su jeftiniji uređaji manje poznatih robnih marki. U isto vreme oni imaju i manji vek trajanja, koji najčešće ističe kada i garancija, a popravka košta skoro koliko i novi uređaj. Naše sugrađane pitali smo da li su zadovojni kvalitetom kućnih aparata koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

Svi uređaji kada su novi i nalaze se u izlogu ili prodavnici izledaju dobro, ali tek u toku korišćenja aparata postanemo svesni njihovih prednosti i nedostataka. Vodeći proizvođači ugrađuju kvalitetnije materijale što za rezultat ima nešto veću cenu. Nabavka bilo kog kućnog aparata može biti mala „noćna mora“ naročito ako smo prinuđeni na kompromisna rešenja. Često je teško uskladiti potrebe i mogućnosti.

U zavisnosti od proizvođača, modela i veličine uređaja razlikuje se i njegov kvalitet i cena. Zanimalo nas je šta je potrošačima najvažnije prilikom kupovine uređaja. 

Sve je manje kućnih aparata koji mogu da traju i po nekoliko decenija. U doba pandemije kupovna moć je opala, te potrošači uglavnom pazare samo ono što im je najpotrebnije za određeno godišnje doba.

Preporuka kupcima je da se pre svake kupovina informišu o željenom proizvodu putem interneta, odnosno specijalizovanih sajtova gde mogu pogledati specifikaciju uređaja ili lično u prodavnici. Na taj način suziće izbor i u skladu sa budžetom odabrati pravi uređaj za svoje domaćinstvo.