Izložba –  Znamenite Ćupričanke 20. veka

Izložba – Znamenite Ćupričanke 20. veka

Vera Nikolić, Milana Popović Rolović, Milica Cenić, Nada Aranđelović, samo su neka od imena žena koje su proslavile Ćupriju i svojim radom ostale upamćene u istoriji kao značajne ličnosti svog grada, ali i cele bivše Jugoslavije. U njihovu čast, ovaj grad priredio je edukativno – dokumentarnu izložbu i na taj način podsetio građanstvo na veliku ulogu žena u društvu.

Višemesečna priprema, sakupljanje dokumenata i istraživanje biografija 13 Ćupričanki koje su živele i stvarale u prošlom veku, pretočeno je u izložbu pod nazivom „Znamenite Ćupričanke 20. veka”. Pored životopisa ovih žena, na izložbi su prikazene i tri ženske znamenite insitucije iz tog vremena, a to su „ Ženska Podružina”, „Ženska zanatska škola” i „Domaća škola Dobričevo”.

Istoričar i autor izložbe Stefan Stamenković bavi se istraživanjem i ostalih znamenitih ličnosti ovog grada, a izložba u ćuprijskoj Ustanovi kulture samo je jedan korak ka ostvarenju njegovog cilja.

Za sve ljubitelje istorije i umetnosti koji žele da se bolje upoznaju sa biografijom ovih žena, Galerija Ustanove kulture Sinđelić u Ćurpiji otvorena je svakog dana od 9 do 21h , a izložba će biti postavljena do 4. juna.