Tribina istoričara Dejana Ristića u Zavičajnom muzeju u Paraćinu

Tribina istoričara Dejana Ristića u Zavičajnom muzeju u Paraćinu

Da li je Stefan Nemanja koristio zlatne viljuške? Jel bilo pričešćivanja srpske vojske uoči prve kosovske bitke? Da li je Vuk Branković bio izdajnik i šta se desilo sa glavom Kneza Lazara posle Kosovskog boja? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja Paraćinci su mogli da čuju od istoričara Dejana Ristića na tribini pod nazivom „Istorija između činjenica i mita”. U okviru manifestacije „Muzeji za 10” tribina je održana u Zavičajnom muzeju u Paraćinu.

Iz Zavičajnog muzeja u Paraćinu kažu da je ova tribina izazvala veliku zainteresovanost kod paraćinske publike. To potvrđuje broj prisutnih koji je zbog epidemije bio ograničen, ali dovoljan za zanimljiv razgovor sa istoričarem o zabludama i istinama iz srpske i svetske istorije.

Jedan od povoda za dolazak Dejana Ristića u Paraćin je i njegova nedavno objavljena trilogija koju čine knjige „Mitovi srpske istorije”, „Zablude srpske istorije” i „Legende svetske istorije”.

Dejan Ristić kaže da mu je mnogo Paraćinaca pisalo i pozivalo ga da dođe u našu opštinu što je on sa velikim zadovoljstvom konačno uradio. Ovom tribinom poznatog srpskog istoričara obeležen je i završetak tradicionalne manifestacije u Paraćinu pod nazivom „Muzeji za 10”.