Započet projekat “Digital Glass Serbia” kao doprinos proslavi Međunarodne godine stakla 2022.

Započet projekat “Digital Glass Serbia” kao doprinos proslavi Međunarodne godine stakla 2022.

Ujedinjene nacije proglasile su prošle nedelje 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla sa ciljem afirmacije staklarstva i to kroz istoriju i razvoj tehnologije, umetničko oblikovanje stakla, privredni značaj i revitalizaciju staklarstva kroz kreativno preduzetništvo. Tim povodom Zavičajni muzej u Paraćinu, na čelu sa Tijanom Pešić v.d. direktora, u saradnji sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije inicirao je projekat digitalizacije nasleđa Srpske fabrike stakla u Paraćinu, jedne od najvećih proizvođača stakla za domaćinstvo u bivšoj Jugoslaviji i savremenih tokova srpskog stakla.

Zavičajni muzej u Paraćinu je oformio multidisciplinarni tim sačinjen od 4 vrhunska stručnjaka: Dr Hristina Mikić, rukovodilac projekta, Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije,  Dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja, Biljana Crkvenković, kustos Zbirke keramike, stakla i porcelana Muzeja primenjene umetnosti, Beograd i Zoran Lević, rukovodilac Službe konzervacije/restauracije u Muzeju nauke i tehnike, Beograd, a koji se bave staklom iz različitih uglova od umetničke obrade, privrednog razvoja i kreativnog preduzeništva, tehnologije i  proizvodnje, do savremenog umetničkog stakla i koji će zajedno sa zaposlenima u muzeju raditi na osmišljavanju platforme, sistematizaciji, digitalizaciji, obradi i dokumentovanju stakla.

Tijana Pešić v.d. direktora kaže “Planirano je da u okviru projekta bude digitalizovano oko 80 primeraka stakla kroz 3D modelovanje predmeta fotometrijskom metodom, video animacijom, kao i rekonstrukcijom staklarskih predmeta koji ne postoje u fizičkom obliku kroz 3D modele bazirane na starim tehničkim crtežima i modelima u katalozima koji se čuvaju u Zavičajnom muzeju. 3D primerci stakla omogućiće posetiocu platforme “Digitalno staklo Srbija” da se upozna sa predmetom i u digitalnom okruženju istražuje tehnike oblikovanja iukrašavanja stakla. Planirno je da platforma ne predstavi samo predmete koji su u režimu zaštite i posedu ustanova kulture, već i primerke  reprezentativnog stakla koji se čuvaju u privatnim zbirkama, a koji su od značaja za sistematsko i celovito predstavljanje staklarske istorije i prakse.

Srpska fabrika stakla u Paraćinu je među prvim našim fabrikama razvila proizvodnju iberfang stakla, uspostavila radionicu za umetničko oblikovanje stakla i duvano staklo. Kasnije, dizajneri stakla pokrenuli su međunarodni simpozijum stakla na kome su neka od najznačajnijih imena domaće dizjanerske prakse razvijala svoje ideje, a u pogonu za ručno duvano staklo i realizovali. 

Branislav Stojanović, većnik za kulturu u opštini Paraćin ističe “Ovo je idealna prilika da   bogato nasleđe Srpske fabrike stakla (kao i drugih staklara u Srbiji) bude konačno istraženo, obrađeno i sistematizovano. Posebno je važno da  građa o proizvodnom asortimanu staklare, predmetima  i promenama u oblikovanju, dizajnu i umetničkoj obradi stakla postane vidljiva.Stoga je pokretanje plafrome “Digitalno staklo Srbija” (“Digital Glass Serbia”) i njena intenzivna promocija tokom UN međunarodne godine stakla, veoma značajna za Srbiju, jer će naša zemlja biti u mogućnosti da prikaže i učini dostupnim najznačajniju staklarsku praksu koja u kontinutitetu traje više od 100 godina.

Dodatna vrednost ovog projekta je i u činjici da je staklo materijal koji je moguće u potpunosti reciklirati i koji je naklonjen eko-kreativnoj ekonomiji.

“Digitalno staklo Srbija” (Digital Glass Serbia) je okosnica projekta “Revitalizuj i oživi staklarstvo” koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja u okviru konkursa za sufinansiranjeprograma iz oblasti digitalizacije.