Radionica Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Paraćin

Radionica Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Paraćin

Lampe, mirišljave sveće, ukrasne flaše, gobleni i magneti predmeti su koji poslednjih nedelja prave članovi paraćinskog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu. Prilikom izrade ovih predmeta članovi društva koriste dekupaž tehniku, isrtavaju flaše, tope vosak i lepe ambleme.

U cilju aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je Javne radove po projektu ovog društva pod nazivom „Pokrenimo promenu“. U njemu učestvuje troje članova društva angažovanih na četiri meseca, tačnije do kraja oktobra.

Prilikom izrade nekih od predmeta, članovi Društva za cerebralnu i dečiju paralizu nailaze i na pomoć volontera. Paraćinac Miroljub Vukić često dolazi u njihove prostorije u MZ Gloždak i pomaže članovima prilikom izrade ukrasnih sveća.

Predrasude i stereotipi prema osobama sa invaliditetom dovode do diskriminacije, a njihovi glavni problemi su visoka stopa nezaposlenosti i izolacija. Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu na ovaj način podstiče njihovu aktivaciju i socijalizaciju, razvoj novih znanja, veština i sposobnosti.

Paraćinsko Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu osnovano je 2004. godine i broji 34 člana. Ono je samo jedno od udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom u Paraćinu.