Zoran Miljković iz Sikirice čuva više od 150 golubova

Zoran Miljković iz Sikirice čuva više od 150 golubova

Indijski lepezan, niški kratkokljuni i dijamant golubići neke su od vrsta golubova koje Zoran Miljković iz Sikirice čuva u svom dvorištu. Ukupno ima oko 150 golubova 7 različitih vrsta. Ovim hobijem Miljković se bavi od malena i ljubav prema ovim pticama nasledio je od oca.

Najviše ih je imao oko 200, a tako veliki broj je moguće očekivati samo preko leta. Hrani ih žitaricama, a mladima kada se izlegnu daje granule ili koncentrat. Golubarima je bitno da golub bude što duži i krupniji, a Miljković dodaje i da u ovom poslu važi pravilo da u tuđem golubarniku uvek ima lepših golubova.

Pored golubova, Miljković čuva i druge ptice poput papagaja, ukrasnih koki, ukrasnih fazana, paunova, a ima čak i dva ukrasna patuljasta zeca.

Jedna od najpoznatijih vrsta golubova koje Miljković čuva je svakako pismonoša. Ovi golubovi su do razvoja komunikacionih tehnologija bili najbrže sredstvo za prenos informacija.

Miljković kaže da je ovaj hobi veoma skup prvenstveno zbog hrane za golubove, ali dodaje i da ko voli ove ptice, naći će para za njih. Nikada nije jeo svoje golubove, jer ih čuva isključivo iz ljubavi. Poručuje mlađim osobama da manje vremena provode na društvenim mrežama, a više u prirodi, sa životinjama i da se bave golubarstvom.