Tomica Tomić – oružar iz Popovca

Tomica Tomić – oružar iz Popovca

Gotovo da nema puške u opštini Paraćin koja nije popravljena u Popovcu. Tomica Tomić je jedini u opštini Paraćin i u okolini koji se bavi ovim poslom i za 18 godina rada servisirao je i opravio oko 5000 pušaka.

Među klijentima koji donose puške na održavanje i popravku najviše je lovaca.Najčešći kvarovi na puškama, koje Tomić i najčešće servisira, dešavaju se pri nepravilnom rukovanju i kada se koristi drugačija municija od one koja je predviđena za tu vrstu oružja.

Vreme popravke zavisi od kvara puške. Ceo taj proces Tomiću nekad oduzme jedan dan, a dešavalo se da popravka traje i po mesec dana. U poslednje vreme sve više popravlja pištolje, a ponekad i vojne noževe. Neke od pušaka na kojima je najskorije radio servis su M24 vojna puška Kraljevine Jugoslavije i TOZ-63, puška ruske proizvodnje.

Tomićevi otac i deda se nisu bavili oružarstvom, ali su bili lovci i on je zbog njih zavoleo lov. Prvi je u porodici koji se bavi ovim zanatom i kaže da ovaj posao može da radi samo neko ko voli oružje.Tomica ima ćerku Nađu koja je stalno kod njega u radionici, što znači da postoji nada da će ovaj zanat u Popovcu još dugo postojati.