Završen konkurs za subvencije za solarne panele za domaćinstva

Završen konkurs za subvencije za solarne panele za domaćinstva

Deset lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je i Paraćin objavilo je Javni poziv za dodelu subvencija za instaliranje solarnih panela. Građani na ovaj način mogu da lakše postanu proizvođači električne energije koju troše. Konkurs je bio otvoren nešto više od mesec dana, nakon čega čega je Komisija za pregled, ocenu i praćenje podnetih zahteva za sufinansiranje energetske sanacije i terenskog obilska, usvojila konačnu rang listu.

Domaćinstva koja su ispunila sve uslove, izabrana su na osnovu četiri kriterijuma. Prvi je stanje spoljnih zidova,  potom način grejanja zatim karakteristike spoljne stolarije i K faktor zauzetosti površine za objekat, odnosno količnik ukupne površine stambenog objekta, iz poreske prijave, i broja korisnika tog objekta. Načelnik Službe za održivi razvoj Vladimir Janković pozvao je građane opštine Paraćin da i u narednom periodu prate Javne pozive i konkurse za unapređenje energetske efikasnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se dodeljuje, predstavlja  iznos manji od 50% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, a maksimalno  420 hiljada dinara sa PDV-om. Za solarne panele kapaciteta većeg od 6 KW razliku do ukupne vrednosti radova plaćaju domaćinstva.