Visok vazdušni pritisak u Paraćinu

Visok vazdušni pritisak u Paraćinu

Meteorolozi su prethodnih nedelja zabeležili rekordno visoke parametre vazdušnog pritiska širom Evrope. U ponedeljak je izmeren najviši vazdušni pritisak u Paraćinu od kada postoje merenja, kaže meteorolog amater i urednik portala PN METEO Vladimir Dikić.

Kada već govorimo o rekordima, najviši vazdušni pritisak u Srbiji od čak 1054 milibara zabeležila je stanica u Beogradu davne 1907. Uobičajen vazdušni pritisak u Paraćinu i okolini je oko 1000 milibara. Visok atmosferski odnosno vazdušni pritisak se prethodnih meseci proteže od britanskih ostrva i Centralne Evrope do Srbije.

Ovoga puta je izgleda bilo drugačije, pa nam je visok pritisak i u zimskim hladnim danima doneo sunčano vreme. Vazdušni pritisak u velikoj meri utiče na naše zdravlje. Onaj ispod proseka prouzrokuje zdravstvene problema kod srčanih i reumatskih bolesnika, a visok vazdušni pritisak kod nekih ljudi stvara glavobolju, ređe i migrenu. U ovom slučaju, on nije znatno uticao na zdravlje Paraćinaca.

Sudeći prema vremenskoj prognozi narednih dana, zima kao da polako posustaje jer ćemo do kraja januara imati skoro pa prolećne temperature.

Ako pak ima onih koji su razočarani ovako visokim temperaturama u januaru, imamo i dobru vest. Prema prognozi meteorologa tek u februaru nas očekuje nešto hladnije vreme, sa kratkotrajnim snegom.