U Tehnološkoj školi održan tematski čas posvećen nobelovcu Ivi Andriću

U Tehnološkoj školi održan tematski čas posvećen nobelovcu Ivi Andriću

Prošlo je više od 130 godina od rođenja jednog od najuspešnijih književnika 20. veka. “Na Drini Ćuprija”, “Gospođica” i “Travnička hronika” samo su neki od romana koje je napisao Ivo Andrić. On je svojim radom na više desetina književnih dela ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. Ovim povodom učenici Tehnološke škole su sa svojom profesrokom srpskog jezika i književnosti Zoricom Ivanović održali tematski čas o ovom piscu, a učenica četvrtog razreda Bogdana Jovanović, prezentovala je svoja istraživanja o Andriću. Pravljenjem vremenske kapsule ova učenica dobila je drugu nagradu na Republičkoj smotri “Čitalići” pre dve godine.

Da tematski časovi u Tehnološkoj školi u Paraćinu nisu novina, govori podatak da se oni organizuju barem jednom mesečno. Ovoga puta, tema je bio lik i delo Ive Andrića, a simbolično je održano na dan nakon njegovog rođenja 10. oktobra. Ovo predavanje otpočelo je prezentacijom njegove biografije, a nastavljeno kratkim video snimcima.

S obzirom na značaj koji u književnosti imaju Andrićeva dela, učenici svih razreda srednje škole tokom svog četvorogodišnjeg školovanja imaju priliku da se upoznaju sa ovim autorom. Profesorka Zorica Ivanović ističe spremnost da svojim učenicima na razne načine i u okviru interesatnih projetaka približi lepotu srpske književnosti.

Za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje, Ivo Andrić odlikovan je Nobelovom nagradom za književnost. Umro je 13. marta 1975. u 82. godini života i ostavio čovečanstvu na dar mnoštvo dela koja su promenila srpsku književnost.