Otvoren 17. Kadetsko – omladinski festival Šahovskog saveza Srbije na bazenima „Prestiž“

Otvoren 17. Kadetsko – omladinski festival Šahovskog saveza Srbije na bazenima „Prestiž“

Sedamnaesti po redu Kadetsko – omladinski festival šahovskog saveza Srbije otvoren je protekle sedmice 26. aprila na sada već dobro poznatom mestu, tačnije na bazenima „Prestiž“ u Paraćinu. Tokom prva dva dana festivala odigrana su dva državna prvenstva, u ubrzanom i brzopoteznom šahu, a rezultati toga su državni prvaci u mnogobrojnim kategorijama dečaka i devojčica. Tokom vikenda počelo je i kadetsko prvenstvo u standardnom šahu, dok će u utorak 30. aprila biti održano i Državno prvenstvo za mlade u rešavanju šahovskih problema. 

Selektor katetske reprezentacije Srbije Mladen Milenković ističe da mu je veoma drago zato što je šah poslednjih godina u ekspanziji te se kao sport polako vraća i u školama širom zemlje. Ovaj internacionalni majstor i sudija, rođeni Paraćinac kaže da je veoma ponosan na to što se državno prvenstvo najboljih kadeta i omladinaca održava baš u Paraćinu.

Ovogodišnji 17. Kadetsko – omladinski festival šahovskog saveza Srbije je u ime opštine Paraćin otvorio Dejan Nešić, član opštinskog veća zadužen za obrazovanje koji je ovom prilikom istakao da mu je velika čast zato što se ovakav festival održava u Paraćinu, te je i svim takmičarima poželeo mnogo sreće.

Paraćin je godinama unazad domaćin mnogobrojnim takmičenjima iz kalendara Šahovskog saveza Srbije, a Omladinski šahovski klub dobio je poverenje za organizovanje dva velika festivala, odnosno letnji i zimski. Saša Jevtić iz organizacionog odbora kaže da su pripreme za letnji šahovski festival uveliko u toku i da će on biti održan od 3. do 11. jula.  On dodaje da je nagradni fond u velikoj meri povećan zahvaljujući generalnim sponzorima.

Jevtić se ovom prilikom prisetio prošlogodišnjih festivala koji su održani na bazenima „Prestiž“ čiji su rezultati bili odlični šahovski mastori koji su na svetskom nivou ostvarili zavidne rezultate.

Ovogodišnji 17. Kadetsko – omladinski festival šahovskog saveza Srbije koji će na bazenima „Prestiž“ trajati do 4. maja organizuje Šahovski savez Srbije i Omladinski šahovski klub Paraćin pod pokroviteljstvom opštine Paraćin.