Tematski čas posvećen Desanki Maksimović u Tehnološkoj školi

Tematski čas posvećen Desanki Maksimović u Tehnološkoj školi

Još jedan u nizu kreativnih projekata profesorke Tehnološke škole Zorice Ivanović nosi naziv “Čitajmo poeziju” čiji je cilj da podstakne učenike da čitaju pesme naših najpoznatijih pesnika i na taj način neguju jezičku kulturu. Ona je ovim projektom obuhvatila rad i stvaralaštvo nekoliko pesnika, a zadatak učenicima je bio da odaberu po jednu pesmu kojom bi se predstavili i napravili video klip sa njihovom interpretacijom i ilustracijom. Ovoga puta tema je bilo stvaralaštvo Desanke Maksimović, a tematski čas koju su održali profesorka Ivanović i njeni učenici nosio je naziv “Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović”. Učenicne četvrtog razreda govorile su stihove iz zbirke “Tražim pomilovanje”, a takođe su istakle i njen značaj kao autorke.

Ove godine obeležava se 30 godina od smrti Desanke Masimović i 125 godina od njenog rođena. Tokom svog dugog života napisala je mnoštvo dela, a zbirka pesama “Tražim pomilovanje” sastoji od čak 68 pesama. Učenici 4/1 i 4/2 su kroz ovaj projekt pokazali veliko intresovanje za poeziju i prema rečima njihove profesorke, uspeli da pokažu mnogo veću angažovanost nego što je ona to očekivala.  Njeni učenici su saglasni da se kroz ovakav vid nastave najbolje uči jer ostvaruju mnogo veću interakciju i sa više razumevanja pristupaju gradivu.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Zorica Ivanović nam je prenela kako je ponosna na svoje učenike i zadovoljna načinom na koji su oni odgovorili na zadatak i priključili se projektu “Čitajmo poeziju”. Tematski čas o Desanki Maksimović jedan je u nizu održanih u amfiteatru Tehnološke škole, a u decembru biće organizovan još jedan u okviru istog projekta koji će ovog a puta biti posvećen Vasku Popi.