Takmičenje harmonikaša na Međunarodnom festivalu folklora „Širi kolo okolo“

Takmičenje harmonikaša na Međunarodnom festivalu folklora „Širi kolo okolo“

Ognjen Sretenović je devetogodišnji Paraćinac i jedan od dvadesetak učesnika takmičenja harmonikaša koje je održano u Etno selu Stolovo na 7. julu. Sviranje ovog instrumenta je uglavnom porodična tradicija, a najmlađi takmičari među kojima se našla i jedna devojčica kažu, da harmoniku uvek rado sviraju.

Treme kod ovih mladih virtouza za harmonikom nije bilo što se i moglo videti prilikom nastupa na bini tokom prvog dana Međunarodnog festivala folklora „Širi kolo okolo“. Profesor muzike Ivan Makević šef orkestra televizije Hepi predsedavao je žirijem koji je danas ocenjivao ove mlade harmonikaše.

Ova manifestacija se održava po peti put, a premijerno u prelepom ambijentu Etno sela Stolovo. Posvećena je legendi za harmonikom Miroslavu Petroviću Karimanu.

Ovogodišnj Festival folklora „Širi kolo okolo“ ima međunarodni karakter jer su u Etno selo Stolovo psristigli harmonikaši, folkloraši i vokalni solisti iz nekoliko okolnih zemalja Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske.

Ova manifestacija je prethodnih godina organizovana u naselju Tekija u Paraćinu, a ovogodišnja u Stolovu je prilika da se promoviše i etno turizam. Međunarodni festivala folklora „Širi kolo okolo“ traje do nedelje.