U etno selu Stolovo održan 5. Međunarodni festival folklora „Širi kolo okolo“

U etno selu Stolovo održan 5. Međunarodni festival folklora „Širi kolo okolo“

Folkloraši iz osam srpskih gradova i jedne komšijske zemlje, nastupili su u petak na takmičenju u okviru Međunarodnog festivala folklora „Širi kolo okolo“. Ova manifestacija se održava po peti put, a većina od pristiglih kulturno umetničkih društava premijerno su se predstavila paraćinskoj publici.

Jedan od članova žirija Bojan Lukić, koji je ujedno i koordinator za kulturu grada Smedereva kaže da je žiri imao težak zadatak da izabere najbolje i dodaje je konurencija bila jaka. On ističe da su ovakve manifestacije od velikog značaja za očuvanje kulture i tradicije.

Ovogodišnji Festival folklora „Širi kolo okolo“ ima međunarodni karakter jer su u Etno selo Stolovo pristigli gosti iz nekoliko okolnih zemalja.

Na ovogodišnjem Festivalu foklora „Širi kolo okolo“ žiri je oduševio KUD „Veljko Dugošević“ iz Male Krsne čiji su predstavnici osvojili prvo mesto. Iza njih plasirali su se folklorši iz Mihajlovca i kulturno umetnička društva iz Vranova i Lugavčine. Prvog dana ove manifestacije održano je i takmičenje u nadmetanju harmonikaša na kojem je nastupilo dvadesetak mladih majstora na ovom instrumentu. Iako je ova manifestacija trebalo da se završi u nedelju, zbog loših vremenskih uslova susret veterana odložen je za 5. septembar.