Recikliranje plastičnog otpada u poljoprivredi, predavanje učenicima Srednje poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu

Recikliranje plastičnog otpada u poljoprivredi, predavanje učenicima Srednje poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu

Kako se najbolje vrši selekcija i recikliranje plastičnog otpada u poljoprivredi i šta je cirkularna ekonomija bile su dve osnovne teme na predavanju u srednjoj poljoprivredno-veterinarskoj školi u Svilajncu. Učenike ove škole posetili su predstavnici Udruženja Centra za savremenu edukaciju i komunikaciju, njihovi predavači i koordinatori kako bi ih upoznali sa načinom reciklaže u poljoprivredi.

Cirkularna ekonomija je jedan od najvažnijih aspekata evropskog Zelenog dogovora koji je Evropska komisija predstavila pre dve godine, sa namerom da ona zameni dosadašnju, „linearnu ekonomiju”.

Cirkularna ekonomija tiče se svih nas, jedna je od poruka usmerena ka učenicima poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu. Ona se podjednako može primeniti kod mlađe i starije populacije, u privredi, državnim institucijama i kod donosioca oluka.

Među glavnim akterima cirkularne ekonomije su i donosioci odluka kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Jer su oni ti koji treba da dopru do što većeg broja ljudi, usvoje strateška dokumenta i uvedu model cirkularne ekonomije u društvo. Koordinatori projekta nisu slučajno izabrali ovu stručnu školu čiji đaci primarno izučavaju poljoprivredu.

Projekat „Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede“ koji se realizuje već dve uzastopne godine finansira se u okviru projekta Zeleni inkubator koji je rapisala Beogradska otvorena škola, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.