Studentska organizacija Paraćin – „Smeću nije mesto tu!“

Studentska organizacija Paraćin – „Smeću nije mesto tu!“

Uklanjanje divljih deponija, sortiranje otpada i podizanje svesti o njihovoj štetnosti po životnu okolinu glavni su ciljevi Studentske organizacije Paraćin kroz realizaciju projekta „Smeću nije mesto tu“. Članovi Studentske organizacije su se njime obavezali da će očistiti tri divlje deponije na teritoriji opštine Paraćin, a prva od koje su počeli je ona pokraj reke Crnice, nadomak sela Glavica kod Paraćina.

Ovaj projekat jedan je od deset pobednika na ovogodišnjem konkursu Partnerstvo za budućnost kompanije Moravcem. Predstavnici Studentske organizacije Paraćin na ovaj način upućuju apel nadležnim institucijama o problemima koji divlje deponije mogu da izazovu, jer osim štetnosti po životnu okolinu na njima su i česti požari. Do kraja godine sličan posao odradiće na još dve lokacije.

Mladi paraćinski studenti smatraju da su krajnji korisnici svi građani naše opštine, a posebno meštani sela Glavica i Davidovac. Napominju da se bacanjem otpada u prirodu zagađuju zemlja i voda, a tako možda i trajno ugrožava ekosistem.

Realizacijom ovog projekta mladi Paraćinci žele da daju primer ostalim srodnim organizacijama, nadležnim institucijama i građanima kao i da skrenu pažnju javnosti na ovaj problem koji uz ne tako velike napore može da bude rešen. Studenti poručuju da će nakon završeta projekta obilaziti očišćene mini deponije, proveravati da li meštani i dalje bacaju smeće i da će uskoro postaviti table sa obaveštenjem o zabrani odlaganja otpada.