Projekat „Prvi skok padobranom“ AK Naša krila i Ministartva odbrane

Projekat „Prvi skok padobranom“ AK Naša krila i Ministartva odbrane

Ministarstvo odbrane, Sektor za ljudske resusrse i Uprava za  tradiciju, standard i veterane sufinansira projekat „Prvi skok padobranom“ u neposrednoj organizaciji Aero kluba „Naša krila“ iz Paraćina. Ovaj projakt namenjen je mladićima i devojkama starosti od 16 do 28 godina koji žele da naprave svoj prvi samostalni skok padobranom. Da bi učestvovali na ovom konkursu, zaintereovana lica su u obavezi da zadovolje određene kriterijume.

Konkurs za prvi skok padobranom počeo je 24. oktobra, a priprema i obuka potencijalnih kandidata odvijaće se u narednih mesec ipo dana. Sezona padobranstva traje tokom skoro cele godine, a jedino što može odložiti poletanje kao i skok iz aviona, su vremenski uslovi.

Dvadesetoro hrabrih dobrovoljaca imaće priliku da samostalno leti kroz oblake. Kroz pripreme za skok, oni će se upoznati sa celom procedurom vožnje, poletanja i sletanja avionom. Instruktori Aerokluba „Naša krila“ sprovešće obuku za kandidate u kojima će ih detaljno upoznati sa postupkom i koracima koje moraju da isprate da bi uspešno obavili svoj zadatak.

Pozicioniranje u avionu, izlazak na papučicu aviona i položaj tela pri slobodnom padu samo su neki od preduslova koji padobranci moraju da savladaju kada se suočavaju sa strujom vazduha koja je i do 140 kilometra na sat prilikom izlaska iz aviona.

Raširenih ruku i nogu, telom i pogledom u pravcu leta aviona, odlučne glave i hrabrog srca, dvadesetoro kandidata će u narednih nekoliko nedelja doživeti jedinstven osećaj putovanja kroz oblake sa visine od 1200 metara. Višedecenijsko iskustvo istruktora i pilota paraćinskog Aerokluba omogućiće kandidatima potpunu kontrolu i samopoudanja da bezbedno po prvi put skoče padobranom iz aviona. Za sve one koji žele da se oprobaju u padobranstvu van ovog konkursa, cena ovog zadovoljstva ide od pet do 28.000 koliko košta tandem skok.