Preko 800 planinara na Božićnom usponu na Rtanj

Preko 800 planinara na Božićnom usponu na Rtanj

Rtanj je prethodnog vikenda osim Kopaonika i Zlatibora bio najposećenija planina u Srbiji jer je na njoj održan 41. Božićni uspon na kojem je tradicionalno velika poseta. Ovoga puta nekoliko stotina ljudi tačnije njih 836 učestvovalo je u ovoj planinarskoj akciji, a među njima i 25 članova paraćinskog Javorka.

Ka vrhu Šiljak vodile su dve staze. Južna strana dužine 14km gde je krenulo naših 16 planinara i vreme koje je bilo potrebno za izlazak na vrh je 3-3.5 sata. Severna strana za fizički pripremljenije planinare, dužine 14,5km kojom je krenulo naših 9 planinara, uz slično vreme za povratak. Na vrh smo izašli u isto vreme, oko 12č, a spust je trajao oko 2-3 sata, poručili su iz Planinarskog kluba Javorak na društvenim mrežama.

Na Rtnju je vreme bilo hladno i vetrovito, baš onako kako su prognostičari i najavili uz veoma jak vetar na samom vrhu Šiljak. Grupu planinara iz Paraćina predvodili su Igor Stefanović i Dušan Jovanović.

41. Božićni uspon na Rtanj čiji se vrh Šiljak nalazi na 1.565 mnv organizovalo je Omladinsko planinarsko smučarsko društvo “Dragan Radosavljević” iz Zaječara.