U subotu 41. Božićni uspon na Rtanj – na Šiljak kreću 32 Paraćinca

U subotu 41. Božićni uspon na Rtanj – na Šiljak kreću 32 Paraćinca

Ove zime će 32 Paraćinca krenuti u pohod na Rtanj i njegov vrh Šiljak, informacije su koje smo dobili iz Planinarskog kluba Javorak. Ovog vikenda će veliki broj planinara iz cele Srbije pokušati isto u tradicionalnoj akciji koju organizuje Omladinsko Planinarsko Smučarsko društvo „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara. Kanal M je nekoliko puta posetio ovaj dragulj istina u mnogo boljim vremenskim uslovima koji je veoma dobro opisao predsednika Planinarskog saveza Srbije Iso Planić.

Ovog vikenda će biti veoma hladno u Paraćinu, a možete misliti kakvi će uslovi vladati u subotu ujutru na Rtnju. Paraćinski meteorolog amater Vladimir Dikić napisao je vremensku prognozu namenjenu planinarima za zimske uslove na ovoj planini. U noći između petka i subote i u subotu ujutru na području Rtnja očekuje se oblačno i tmurno vreme sa povremenim slabim snegom uz postepeno razvedravanje. Očekuje se i jak severozapadni vetar Jutarnja temperatura oko -10, tokom dana oko -6 stepeni. Planinarima se preporučuje da se dobro obuku i sa sobom ponesu svu neophodnu opremu.

Srpski geograf Jovan Cvijić je davno napisao da je Rtanj jedna od najlepših planina u našoj zemlji, bogata izvorima, jamama i pećinama. Piramidalnog oblika, Rtanj je veliki izazov za avanturiste, travare i ufologe. Nalazi se u Istočnoj Srbiji, pripada karpatskim planinama čiji se najviši vrh Šiljak nalazi na 1.565 metara nadmorske visine. Paraćinci vole ovu planinu i vrlo često u gotovo svim godišnjim dobima je posećuju što što u sopstvenoj organizaciji što u društvu iskusnih planinara.

Planinarsko društvo „Dragan Radisavljević“ iz Zaječara najavilo 41. Božićni uspon na Rtanj koji će biti održan 13. januara. Po planu ove akcije okupljanje učesnika zakazano je za subotu 13. januara naredne godine u 8.15 u Motelu “Balašević” na regionalnom putu Paraćin-Zaječar. Planinari će se dakle u ozbiljnim zimskim uslovima penjati na Šiljak sa dve strane, severne i južne, a staze su dužine oko 15 kilometara.