Praznik Pokrova Presvete Bogorodice okupio vernike u Lešju

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice okupio vernike u Lešju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik za koji se vezuje mnoštvo običaja. Ovaj praznik među vernicima predstavlja zaštitnika hrišćanskog sveta, jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci i njime se obeležava sećanje na njeno čudesno pojavljivanje. Više od hiljadu vernika iz različitih krajeva Srbije danas je posetilo manastir Pokrova Presvete Bogorodice koji se nalazi u selu Lešje, nedaleko od Paraćina.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice je jedno od najsvetijih mesta u Srbiji. Svojom bogatom istorijom, manastir je odavno stvorio kult koji se neguje i dan danas. Njegova obnova ujedno je i obnova duhovnog centra, kakav se ovde nekada nalazio. Brojni posetioci svedoče o miru kakav, kako su nam rekli nisu mogli da dožive ni na jednom drugom mestu.

Manastir Lešje, sa crkvom Pokrova Presvete Bogorodice, smešten je na obroncima planine Baba. Na jugoistočnoj strani nalazi se glavni ulaz u manastirsku portu. Kompleks je ograđen i sačinjavaju ga crkva, kula – zvonik, kosturnica, stara gostoprijemnica i konak. Nedaleko od crkve i konaka nalazi se izvor, regulisan kamenom česmom i kaskadnim bazenima uređenim kao mala veštačka jezera u kojima plivaju ribe dok se u okolini izvora nalazi lepo uređen vrt. Veliki broj posetilaca ne samo iz Paraćina već i iz njegove okoline zahvata ovde vodu verujući u njenu isceliteljsku moć.