Plivanje za Časni krst na Grzi

Plivanje za Časni krst na Grzi

Više od 35 plivača je u nedelju na Bogojavljenje u jezeru na Grzi plivalo za Časni krst. Učesnici su preplivali 33 metra, stazu koja simbolizuje godine koje je Isus Hrist imao u vreme stradanja. Temperatura vode u jezeru na Grzi bila je stepen iznad nule, dok je temperatura vazduha bila ispod nule. Najmlađi ovogodišnji učesnik je desetogodišnjak, a osim Paraćinaca, plivali su učesnici iz Ćuprije, Jagodine i Kruševca.

Nije zabeleženo kada i gde je prvi put u svetu organizovano plivanje za Časni krst, ali ostaće zabeleženo da je na Bogojavljenje ove 2020. godine plivanje za Časni krst prvi put organizovano u Paraćinu.

Pre skakanja u ledeno jezoro na Grzi svi učesnici prošli su zdravstveni pregled. Plivanje za Časni krst bilo je organizovano po ruskom stilu, što znači da nije bilo takmičarskog karaktera, već je bilo dovoljno da svi učesnici doplivaju do Časnog krsta kako bi bili pobednici. Ideju da ova manifestacija bude održana na Grzi realizovali su članovi Grupe građana „Odbranimo Grzu“, uz podršku Turističke organizacije opštine Paraćin i blagoslovom manastira Sv. Petke iz Izvora sa željom da ova manifestacija postane tradicija.