Božićni uspon na Rtanj 2020.

Božićni uspon na Rtanj 2020.

50-ak članova PK Javorak učestvovalo je na ovogodišnjem, 37. Božićnom usponu na Rtanj. Oni su bili među više stotina planinara iz preko 100 srpskih klubova koji su prethodnog vikenda osvojili najviši vrh Rtnja. Božićni uspon na ovu planinu do tačke od 1565 metara nadmorske visine organizovalo je Planinarsko društvo “Dragan Radosavljević” iz Zaječara.

Planinari su imali dve mogućnosti – lakšu stazu za one sa manje iskustva sa južne strane planine, odnosno nešto ozbiljniju sa severne strane namenjenu iskusnijim planinarima. Članica Javorka Milica Nikolić koja je 15 puta osvojila najviši vrh na Rtanju, kaže kako je na temperaturi od -3 planinarima ove godine u zavisnosti od spretnosti i kondicije trebalo između 2,5 i 5 sati do vrha.

Jedan od članova Javorka sa najkraćim stažom u klubu Petar Marković smatra da je Rtanj jedna od najlepših planina na kojoj je bio a njen vrh osvojio je po 5. put. Dodaje kako kod planinara ne postoji loše vreme već isključivo loša oprema.

Članovi PK Javorak iz Paraćina će narednog vikenda učestovati na akciji „Bogojavljanski uspon na Beljanicu“ koji organizuje društvo Resava iz Strmostena. Nakon toga Paraćinci će biti deo republičke akcije na Divčibarama a početkom marta očekuje ih i zimski uspon na Hajlu i Ahmicu na Prokletijama.