Paraćinski Zavičajni muzej na „Creative Glass Forumu“ u Beogradu

Paraćinski Zavičajni muzej na „Creative Glass Forumu“ u Beogradu

Pop – up izložbom paraćinskog Zavičajnog muzeja na „Creative Glass Forumu“ 16. novembra u Beogradu obeležena je tradicija paraćinskog stakla duga čak 115 godina. Interrelacija kulturnog nasleđa i kreativne ekonomije u oblasti staklarstva bile su teme na Forumu kome su prisustvovali stručnjaci iz nekoliko svetskih zemalja. Kroz dve sesije razgovarali su na temu primene stakla u domaćim okvirima, a Tijana Pešić, kustos Zavičajnog muzeja predvodila je ovu nesvakidašnju izložbu koja je izazvala veliko interesovanje posetilaca na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Pešićeva kaže da se staklo može obrađivatina različite načine. Jedan od njih je prikazan na radionicio cirkularnom kreativnom preduzetništvu, pop-up intervencijama i primeni listera na staklu u paraćinskom muzeju. Tada su naši sugrađani bili u prilici da vide izložbu Paraćinska nostalgija“ što je mini kolekcija presovanog i duvanog stakla proizvdenog u Srpskoj fabrici stakla.

Jedan od ciljeva „Creative Glass Foruma“ je da smanji potrošnju energije obnovom starih predmeta što je veoma važno za razvoj lokalne zajednice i kreativne ekonomije.

Iz muzeja poručuju da će aktivnosti vezane za projekat „Creative Glass“ sprovoditi i naredne godine, a za kraj ove sledi im promocija digitalne platforme.Sve ove aktivnosti sprovode se uMeđunarodnoj godini stakla koju su u Ujedinjenim nacijama proglasile maja 2021.