Narednu školsku godinu u opštini Paraćin upisuje oko 400 dece

Narednu školsku godinu u opštini Paraćin upisuje oko 400 dece

Početkom nedelje, odnosno prvog aprilskog dana u mesecu počeo je upis dece u prvi razred osnovne škole. Nešto manje od 400 mališana pohađa predškolski program u opštini Paraćin i to u osam osnovnih škola i četiri paraćinska vrtića.

Od ukupno 387 dečaka i devojčica, Predškolsku ustanovu „Bambi“ pohađa  134 predškolaca u celodnevnom obliku rada u četiri paraćinska vrtića, 120 u poludnevnom pri školama i 133 u poludnevnom pripremnom predškolskom programu u selima naše opštine. Ono što postupak upisa  u školsku 2024/25. godinu obuhvata je sistematski pregled koji se sastoji od odlaska kod pedijatra, oftamologa, otorinolaringologa, fizijatra, stomatologa i logopeda nakon čega svaki predškolac dobija potvrdu da je ispunio ovu obavezu.

 

Deca rođena od 1. marta do 31. avgusta 2018. godine takođe mogu upisati prvi razred, a roditelji u tom slučaju željenoj školi dostavljaju pisani zahtev i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Nakon testiranja koje obavlja psiholog procenjuje se da li je dete dovoljno zrelo za prevremeni polazak u školu.

Dejan Nešić, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje kaže je ranijih godina broj dece koja polaze u prvi razred bio mnogo veći, ali i da se ove godine u odnosu na prethodnu taj broj uvećao za 25 mašišana. Nešić ističe da svim predškolscima, budućim prvacima želi srećan polazak u školu i da se nada će im đačko doba biti jedan od najlepšeg perioda.