Promocija umetničkih zanata u paraćinskoj biblioteci

Promocija umetničkih zanata u paraćinskoj biblioteci

U atrijumu paraćinske biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ održana je  promocija Evropskih dana umetničkih zanata. Creative Glass LAB pod pokroviteljstvom Svetskog saveta za zanate (World Craft Council Europe), ove godine uključen je u međunarodnu proslavu dana posvećenih umetničkim zanatima. Lab je namenjen afirmaciji umetničkih zanata povezanih sa proizvodnjom stakla sa temom “Umetnost na staklu” i održava se u saradnji sa bibliotekom “Dr Vićentije Rakić” i Gimnazijom Paraćin. Učenici ove škole ukrašavali su staklo koristeći staru tehniku oslikavanja, a u tom procesu im je pomogla paraćinska umetnica Sara Masnikosa.

Ove godine Srbija prvi put učestvuje u obeležavanju Manifestacije na temu očuvanja i afirmacije starih zanata koje se organizuju širom Evrope od 2. do 8. aprila, a događaj u Paraćinu je eksperimentalni program. Hristina Mikić, predstavnica Instituta za kretivno preduzetništvo prokomentarisala je značaj obeležavanja ove manifestacije.

Cilj projekta koji je sproveden u Paraćinu je upoznavanje srednjoškolaca sa starim staklarskim zanatom i lokalnog industrijskog nasleđa kao i da kod učenika razvije osećaj za estetiku i kreativnost. Dani umetničkih zanata nastali su 2002. godine uz podršku francuske vlade, a postali evropska manifestacija 2012. godine. Ovu manifestaciju organizuje Međunarodni savet za zanate Europe koji slavi zanate i zanatska umeća. Manifestacija se održava svake godine, a njene glavne aktivnosti su demonstracije umetničkih zanata, njihovo promovisanje u školama, obrazovnim ustanovama, kreativnim ateljeima i među širom publikom.