Mia Žikić (4) iz Paraćina ponovo operisana u Turskoj, a za dalje lečenje neophodno oko 100.000 evra

Mia Žikić (4) iz Paraćina ponovo operisana u Turskoj, a za dalje lečenje neophodno oko 100.000 evra

Naredne tri do četiri nedelje trajaće oporavak Mie Žikić (4) iz Paraćina koja je u ponedeljak, 15. marta ponovo operisana na klinici Adžibadem u Turskoj. Mia je sa svojom majkom Milenom hitno otišla za Istanbul gde su lekari ustanovili da joj mora biti izvađena ranije ugrađena šipka koja njenu kičmu drži pravo. Ovakva odluka doneta je zbog ciste koja se, kako Milena tvrdi, javila kao posledica preležanog kovida 19 i koja je zahvatila kičmu i dovela do početka sepse.

„Dragi prijatelji, evo da vam se javimo sa klinike. Mia je imala tešku operaciju. Noć je bila kritična, ali pregurali smo i to! Mii je u ponedeljak izvađen implant, jer su infekcija i ciste zahvatili celu kičmu i imala je početak sepse, a sve to je posledica korona virusa!!! Mii je sada stavljena halotrakcija, to je ovo metalno na glavi, sa tegovima koji ne dozvoljavaju da se kičma vrati u staro stanje, jer sada nema implant. Naredne tri ili četri nedelje smo u bolnici. Mia je pod terapijom antibioticima i lekovima protiv bolova dok se ne oporavi, a kad se bude oporavila od infekcije imamo operaciju opet da vratimo implante!“ – napisala je majka Mie Žikić na svom Fejsbuk profilu.

Porodica Žikić još uvek ne zna koliko će ova operacija, oporavak i naredna operacija vraćanja impanta koštati. Sudeći po tome da je za prvu operaciju ugradnje implanta u oktobru prošle godine bilo potrebno 40.000 evra, Miina majka pretpostavlja da će sada biti potrebno više od 100.000 evra, a to je novac koji porodica Žikić nema.

„Mi jos uvek ne znamo tačan iznos bolničkih troškova i operacija, ali s obzirom da je jedna operacija prošle godine bila 40.000 evra, a sada imamo dve operacije plus boravak u bolnici, tako da će sigurno da nam treba 100.000 evra, ako ne i više“, napisala je Milena Žikić i zamolila sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu kako bi Mia uspešno završila svoje lečenje.

Novčana sredstva za lečenje četvorogodišnje Mie Žikić iz Paraćina i dalje se prikupljaju preko Humanitarne fondacije „Budi human“ i to slanjem SMS poruke 608 na broj 3030. Novac je moguće donirati i putem dinarskog i deviznog računa u banci.

Mia Žikić ima tešku skoliozu (iskrivljen kičmeni stub) zbog koje nije mogla samostalno da sedi i hoda. Operacijom u Turskoj u oktobru 2020. godine u kičmu joj je ugrađen implant za ispravljanje. Mia je dobro podnela operaciju i uspešno se oporavljala u Beogradu gde je bila na fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji.

Kako su protekle ranije akcije prikupljanja sredstava za Miinu prvu operaciju možete pogledati OVDE.