Meštani Ćuprije o nedavno preminuloj Veri Nikolić

Meštani Ćuprije o nedavno preminuloj Veri Nikolić

Najbolja srpska atletičarka svih vremena Vera Nikolić preminula je na Vidovdan 28. juna u 72. godini života. Ova vest odjeknula je u svim ex republikama bivše Jugoslavije, a tokom ove nedelje od nje su se opraštali srpski atletičari i sportski radnici širom Evrope. Nikolićeva je dobar deo svog života provela u Ćupriji i vest da Vera nije izdržala najtežu životnu trku, njene sugrađane je mnogo pogodila.

Najteža životna drama Vere Nikolić počela je 21. januara 2021. kada je u Kruševcu doživela moždani udar, potom ubrzo i operisana na Neurohiruruškoj klinici u Beogradu. Čak šest meseci je bila u indikuvanoj komi i nažalost nije uspela da se oporavi. Jedan je od inicijatora izgranje Atletskog stadiona u Ćupriji, koji je samo deo budućeg Atletskog centra Srbije.

Vera Nikolić je rođena u selu Grabovac kod Despotovca i u detinjstvu se sa porodicom preselila u Ćupriju gde je odrasla i trenirala atletiku na nagovor trenera Ace Petrovića nakon Verinog trijumfa na lokalnom krosu sa svega 13 godina. Nikolićeva je višestruka pobednica Ulične trke u Ćupriji koja nosi naziv po njenom dugogodišnjem treneru.

Nikolićeva je 1966. godine proglašena za najboljeg sportistu Jugoslavije, četiri puta za najbolju sportistkinju i jedina je svetska rekorderka u istoriji srpske atletike. Te 1966. godine, sa nepunih 18, osvojila je zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope u Budimpešti, što je bila prva zlatna medalja na evropskim atletskim prvenstvima za Jugoslaviju. Bronzu je osvojila na Prvenstvu Evrope u Atini 1969. godine, a zlatnu u Helsinkiju 1971. godine.

Ćuprija je dva dana nakon njene smrti proglasila Dan žalosti u ovoj opštini i s obzirom na kolokvijalni naziv za sport koji ju je proslavio, Vera Nikolić je bila i ostala istinska kraljica srpske i jugoslovenske atletike. Nakon komemoracije u Atletskoj dvorani na Banjici, Vera je sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.