Koliko iznose troškovi sahrane koje plaćamo Upravi groblja u Paraćinu

Koliko iznose troškovi sahrane koje plaćamo Upravi groblja u Paraćinu

Paraćinsko groblje je jedno od radnih jedinica Javno komunalnog preduzeća Paraćin koje se prostire na oko 15 hektara. Prema podacima zaposlenih u njegovoj Upravi, grobnih mesta ima nešto više od 16 hiljada, a zakupaca oko 8.000. Kada je reč o sahranama, Gradsko groblje u Paraćinu obavlja do četiri sahrane dnevno, u terminima od 13, 14 i 15 časova. Iz ove radne jedinice kažu da nemaju mogućnost da realizuju više njih. Iz Uprave paraćinskog groblja pojasnili su nam neophodnu proceduru koja prethodi sahrani.

Građani koje žele da prijave sahranu ili plate zakup, mogu doći do Uprave groblja, a potrebne informacije mogu dobiti i putem telefona.

Prilikom prijave sahrane potrebno je priložiti potvrdu o smrti, ličnu kartu pokojnika i zakupca grobnog mesta. Novi momenti nastupili su pojavom korona virusa pa su u Upravi groblja ograničeni prilikom izdavanja kapela.

Ukoliko građani nemaju grobno mesto što je čest slučaj, troškovi sahrane su 15.719 dinara. A šta to u praksi znači? Za ovaj iznos određeno lice dobija zakup tog grobnog mesta koji je plaćen za 10 godina unapred.

Paraćinsko groblje ima pet kapela, od kojih su četiri u funkciji. U narednom periodu njih očekuje sanacija, jer na pojedinima prokišnjava krov. Pored ovih usluga, uprava groblja poseduje i salu za parostose, koja je namenjena građanima. S obzirom da će parcela gde se sada nalazi groblje uskoro biti popunjena, Javno komunalno preduzeće je u saradnji sa opštinom zakupilo tri nove. One se nalaze na kraju nekadašnje kasarne na 7. julu.