Kada će se stanari zgrade u ulici Majora Gavrilovića vratiti u svoje domove

Kada će se stanari zgrade u ulici Majora Gavrilovića vratiti u svoje domove

Paraćinac Ivan Marjanović jedan je od petnaestak stanara zgrade u ulici Majora Gavrilovića u Paraćinu koji je već skoro dve nedelje na privremenom smeštaju. On kao ni njegove komšije ne može u svoj dom nakon eksplozije u ovoj stambenoj zgradi nakon curenja gasa iz plinske boce u kojoj je smrtno stradala jedna ženska osoba.

Naš sagovornik nije bio u stanu u trenutku ekpslozije koja ga je zatekla na poslu. U stanu je ipak bio njegov brat koji je na svu sreću doživeo samo lakše telesne povrede iako mu je deo plafona pao na glavu.

Zidovi, plafon, prozori, spoljna, unutrašnja stolarija i dobar deo nameštaja su skoro u potpunosti uništeni. Marjanović nam je poslao nekoliko fotografija koje u velikoj meri opisuju u kakvom je stanju njegov dom.

Nadležne službe još uvek čiste preostali šut, a zgradu obezbeđuju radnici Agencije za obavljanje poslova fizičko-tehničkog obezbeđenja, a po odluci Štaba za vanredne situacije. Nedavnom odlukom štaba naloženo je da se obezbedi stručno mišljenje o stanju konstrukcije zgrade nakon eksplozije, sa predlogom mera sanacije i hitnih mera. Ivan i njegove komšije još uvek nisu sigurni kada bi mogli da se vrate u svoje domove.

Svi stanari još uvek prepričavaju događaj koji se desio 20. februara oko 14.35 kada je Paraćinom odjeknula snažna eksplozija. Svega dan nakon ovog nemilog događaja Osnovno javno tužilaštvo u Paraćinu saopštilo je da je dežurni tužilac izvršio uviđaj na mestu eksplozije i da je utvrđeno da je do eksplozije došlo verovatno zbog curenja tečnog naftnog gasa iz boce u jednom stanu i da je u ovoj nesreći smrtno stradala A.S (1987). Ivan Marjanović od rođenja živi na ovoj adresi, a preminulu devojku zna od detinjstva i često je bio u njenom društvu.

Nadležno tužilaštvo je rešenjem nadležnog građevinskog inspektora zabranilo dalju upotrebu zgrade, zbog oštećenja nastalih usled ekspolozije i svi stanari su istog dana iseljeni iz zgrade. Kada će u svoje stanove, to sa sigurnošću još uvek niko ne može da kaže. Jedan od stanara je dao predlog da nakon rekonstrukcije zgrade na jednom od zidova bude urađen mural sa likom preminule devojke.