Ivan Ivanišević i Vera Vujović pobednici Polufinala pojedinačnog prvenstva Srbije za 2024.

Ivan Ivanišević i Vera Vujović pobednici Polufinala pojedinačnog prvenstva Srbije za 2024.

Na bazenima “Prestiž” u Paraćinu od 5. do 11. februara održano je Polufinale pojedinačnog prvenstva Srbije za 2024. godinu. Takmičenje se igralo odvojeno u dve kategorije, OPEN i žene. Na turniru u OPEN konkurenciji nastupilo je 43 šahista u izuzetno jakoj konkurenciji, motivisani da se bore za jedno od prva 4 mesta koja vode na državni šampionat.

Prvi nosilac na turniru, velemajstor Ivan Ivanišević, opravdao je ulogu prvog favorita i sa 6,5 poena zauzeo je prvo mesto ispred velemajstora Suata Atalika, koji je takođe sakupio 6,5 poena. Na deobi 3-6. mesta četiri igrača sakupila su po 6 poena. IM Nikola Radovanović je imao najbolje dodatne kriterijume, pa mu je pored plasmana na šampionat pripao i pehar za treće mesto. Četvrtu vizu za šampionat ostvario je VM Aleksandar Kovačević, dok su rezerve VM Vjačeslav Tilčeev i IM Novak Čabarkapa.

Na ovom turniru nastupile su i 3 šahistkinje koje su se sjajno borile. Najbolja šahistkinja Srbije, IM Teodora Injac je sakupila 5,5 poena i do samog kraja je bila u šansi za plasman na šampionat. ŽIM Sofija Pogorelskikh sakupila je 4,5 poena i zaradila novih 38 rejting poena i pokazala da joj je mesto u ženskoj reprezentaciji Srbije, dok je ŽVM Jovana Erić sakupila 4 poena, ali i popravila svoj rejting za 34 poena.

U konkurenciji žena nastupilo je samo 9 šahistkinja. Prvi nosilac na turniru, ŽFM Vera Vujović, iako je izgubila u prvom kolu, do kraja je sakupila 6,5 poena iz preostalih 7 partija i kolo pre kraja obezbedila je prvo mesto. Druga je bila ŽIM Jovana Srdanović, koja je osvojila 6 poena, dok je pehar za treće mesto ponela ŽFM Viktoria Bukhteeva sa 5,5 poena. Četvrtu kartu za državni šampionat izborila je Anastasia Grozdanović, koje je takođe sakupila 5,5 poena, ali je imala nešto slabije dodatne kriterijume od trećeplasirane.

Na ceremoniji zatvaranja nagrade najboljima uručili su Dragan Lazić, predsednik ŠS Srbije i Nebojša Baralić, generalni sekretar ŠS Srbije.