Biser Pomoravlja – Sisevac

Biser Pomoravlja – Sisevac

Krenete li autoputem iz Beograda nakon 160 kilometara udaljenosti naići ćete na putokaze koji navode na jedan od najlepših tutističkih bisera Pomoravlja, Sisevac. Ovo naselje je poslednjih godina doživelo posebnu ekspanziju, te svakodnevno, a posebno tokom leta na stotine ljudi svrati da uživa u ovim prirodnim lepotama. Još uvek nije u potpunosti komercijalizovano ali se poslednjih godina povećava ponuda smeštajnih kapaciteta u Sisevcu. Posebna atrakcija za pecaroše je poribljeno jezero bogato šaranom na kome se tradicionalno održava Kup grada Paraćina u sportskom ribolovu.  

Odmaralište „Sisevac terme“ od 5. oktobra 2020. godine ne prima goste jer je tada započeta rekonstrukcija čitavog objekta i izgradnja potpuno novog hoteha „Biogor“. Pre početka njegove izgradnje ovo odmaralište posedovalo je smeštaj sa tridesetak ležajeva. Osim udobnosti soba u kompleksu se nalazi i olimpijski bazen ali i mali bazen za decu. Temperatura vode u olimpijskom bazenu je 30 stepeni, a za najmlađe goste bazen dubine 30-50cm u kome je temperatura vode 36 stepeni.

Posetioci često ovde dolaze kako bi posetili manastir Sisojevac po kome je kako se veruje ovo mesto i dobilo ime. Sadašnji manastir sagrađen je na temeljima nekadašnjeg hrama iz osmog veka. Njega je sagradio vojvoda Crep Vukoslavić nakon dolaska prepodobnog Sisoja Sinaita u jedanaestom veku. Sisoje je živeo u manastiru, te su nakon smrti njegove mošti sahranjene tu.

Sisevac se nalazi u podnožju Kučajskih planina na nadmorskoj visini od 360 metara. Posetioce možemo videti iz različitih krajeva Srbije koji dolaze da seodmore, pecaju i obiđu manastir što im je sada mnogo lakše i udobnije jer je poslednja deonica puta do Sisevca rekonstruisana 2022. godine.