12. Foto safari u Zabregi

12. Foto safari u Zabregi

Nekoliko desetina fotografa pokušalo je da kroz objektiv prikaže najveće lepote sela Zabrega kod Paraćina. Foto safari odnosno koloniju umetničke fotografije pod nazivom „Sveta gora Crnička“ foto grupa Art Team i društvo za negu tradicije „Petrus“ iz Zabrege organizuje već 12 godina. Do sada su fotografi u okviru ove manifestacije obilazili takozvanu Malu Svetu goru, a ove godine su se okupili kod manastira Sveti Jovan.

Foto safari je ove godine okupio fotografe iz cele Srbije kao i nekoliko njih iz inostranstva. Prirodom, ljudima i organizacijom ove manifestacije pozitivno su iznenađeni Vladimir Jovanovski iz Severne Makedonije i Aleksandar Tomulić iz Hrvatske.

Ranije je Foto safari podrazumevao fotografisanje prirode u okolini sela Zabrega. Srednjovekovni vitezovi i devojke u srpskoj narodnoj nošnji učinili su da svaka fotografija nastala na Foto safariju izgleda još bolje.

Potpredsednik Udruženja „Petrus“ Vladan Vučković seća se početka ove manifestacije 2011. godine. On kaže da je primetio kako iz godine u godinu Foto safari okuplja sve veći broj učesnika.

Organizatori ne sumnjaju da će u Zabregi i na ovom Foto safariju nastati veliki broj lepih fotografija od kojih će neke kao i uvek biti nagrađene. Bojan Petrović iz Art Team-a je poručio svojim sugrađanima da će uskoro moći da pogledaju izložbu fotografija nastalih na poslednjem Foto safariju u Zabregi.