80 izlagača i više od 3.500 posetilaca na 8. Salonu vina u Paraćinu

80 izlagača i više od 3.500 posetilaca na 8. Salonu vina u Paraćinu

Više od tri i po hiljade ljudi posetilo je ovogodišnji Salon vina u Paraćinu koji je održan 7. marta 2020. u Hotelu Petrus. Samo u prvih nekoliko sati oboren je dosadašnji rekord kada je broj posetilaca u pitanju. Svoja vina izložilo je osamdeset vinarija iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore i Rumunije, a najbolje iz svoje ponude predstvali su i proizvođači rakije, sireva i ambalažnog stakla.

Pored velikih poznatih proizvođača vina u Srbiji i regionu, važno mesto na Salonu imale su manje porodične vinarije, kojih je u našem kraju sve više. Odmah iza sveukupnog pobednika takmičenja, vinarije „Vindulo“ iz Temerina i njihove „Eureke“ zasijala je bela „Tamjanika“ upravo takve, porodične vinarije „Dremina“ iz Drenovca kod Paraćina. U podrumu „Deda Đorđe“ Predraga Miladinovića godišnje se preradi oko 150 tona voća što iz sopstvenih voćnjaka i vinograda, što otkupljenog iz Aleksandrovca i Levča.

Sa druge strane poljoprivredno gazdinstvo Grujuć isključivo iz sopstvenog zasada prokupca i plovdine proizvodi vino i rakiju. Sa takmičenja „Samo naše“, održanom u okviru Salona, nose dve medalje – bronzanu i srebrnu za vina sa nazivom „Potok“.

Među vinima proizvedenim od autohtonih i novostvorenih sorti grožđa koja su pristigla na takmičenje „Samo naše“ najviše je bilo belih, čak polovina. Ostala su bila iz kategorije crvenih, roze, oranž, a među slatkim vinima bilo je i belih i crvenih.

Pored vitezova vina iz ovdašnjeg viteškog reda „Steva pisar“ Salon su za posetioce učinili zanimljivijim i gosti iz drugih viteških redova u Srbiji koje je bilo moguće prepoznati po karakterističnim odorama vinskih vitezova.

Među mladim paraćinskim vinarima našla su se i braća Milan i Milomir koji su 2016. iz hobija napravili svoje prvo vino, a onda pre nepune dve godine započeli ozbiljniju proizvodnju. Za sada se bave vinarstvom i proizvode vino od internacionalnih sorti grožđa – suvinjon blank, šardone, kaberne suvinjon,  merlo i pino noar.

Porodičnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva dugu nekoliko decenija nastavio je najmlađi član porodice Stevanović. Na Salonu Stevanovići iz Drenovca su pored vina, izložili i rakije.

Nakon osam godina postojanja paraćinski Salon vina postao je prepoznatljiv na vinskoj mapi Srbije. Pored činjenice da je okupio najpoznatije proizvođače vina i rakije iz Srbije i regiona, njegov značaj ogleda se upravo u promociji vina nastalih od domaćih i novostvorenih sorti grožđa.

Ovaj osmi po redu Salon vina bio je najbolji, najsadržajniji i najposećeniji do sada, pa je realno očekivati da sledeći bude još bolji. A sudeći po tome da su svi prethodni održani u jednom od simbola Paraćina, hotelu „Petrus“ očekivano je da tako ostane i dogodine, pogotovo što je simboliku naziva mesta održavanja Salona moguće povezati sa nazivom najbolje i najpoznatije francuske vinarije „Šato Petrus“.