Dodatnih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji

Dodatnih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji

Umesto ostvarenih 160.000, građanima Srbije je zbog epidemije korona virusa i još uvek nejasnih pravila putovanja u inostranstvo, na raspolaganju dodatnih 400.000 vaučera Vlade Republike Srbije za odmor u Srbiji. Kriterijumi za apliciranje su ublaženi, pa će za dodatne vaučere za odmor u Srbiji moći će da apliciraju penzioneri, studenti i zaposleni čija zarada nije veća od 70.000 dinara. Rok za podnošenje zahteva na šalterima pošta u Srbiji je 15. oktobar

Za još 400.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara za odmor u Srbiji moći će da apliciraju penzioneri, studenti i zaposleni čija zarada nije veća od 70.000 dinara. Zbog epidemije korona virusa, kao i još uvek nedovoljno poznatih pravila putovanja u inostranstvo, većina građana će čini se letnje dane provesti kod kuće ili negde u Srbiji.

U cilju podsticaja razvoja domaćeg turizma ovu meru sprovodi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija već pet godina unazad. Do 26. februara ove godine podeljeno je 160.000 vaučera za više od 1.500 mogućih smeštaja u Srbiji. Oni predstavljaju popust isključivo na uslugu smeštaja i ne mogu se koristiti za umanjenje troškova ishrane, pića, zdravstvenih i drugih usluga. Većina naših sugrađana ove godine neće koristiti vaučere za odmor, a ima i onih koji ne ostvaruju pravo na ovu pogodnost.

Pored penzionera, studenata i zaposlenih čija zarada nije veća od 70.000 dinara, pravo na besplatan vaučer za odmor imaju nezaposlena lica, korisnici prava na tuđu negu i pomoć. Sa popustom od 5.000 dinara u Srbiji mogu da letuju i korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu za pale borce, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata, kao i nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva. Ove godine biće podeljeno 560.000 vaučera što je skoro 4 puta više nego prethodnih godina. Nakon rezervacije smeštaja, zainteresovani građani prijavu i ostalu dokumentaciju mogu podneti na šalterina pošte najkasnije do 15. oktobra, a svoje vaučere iskoristiti zaključno sa 20. novembrom 2020. godine.