Slava crkve “Sveta Trojica” u Paraćinu

Slava crkve “Sveta Trojica” u Paraćinu

Paraćinska crkva Sveta Trojica proslavila je slavu uz prisustvo velikog broja vernika. Svetu prazničnu liturgiju služili su sveštenici u crkvi i njenom dvorištu, a tom prilikom održana je i litija kada su vernici noseći ikone u tišini prošetali centralnom gradskom ulicom.

Kolač, tamjan, ulje i vino je ove godine u crkvu Svete Trojice doneo predsednik opštine Paraćin Saša Paunović koji je kao kolačar liturgiji prisustvovao sa članovima svoje porodice.

Posle Uskrsa i Božića ovo je treći najznačajniji praznik u hrišćanstvu i slavi se tri dana. Uvek se obeležava u nedelju, pedeseti dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Praznik je nazvan Sveta Trojica jer se prema jevanđelima pored Svetog oca i sina na ovaj dan javilo fizički treće lice Svete trojice – Sveti duh.

Paraćinci su počeli da grade crkvu Sveta Trojica još davne 1862. godine i završili je skoro 4 decenije kasnije, 1899. Ovu crkvu je te godine 6. juna osveštao mitropolit beogradski g. Inokentije. U njenoj porti smeštena je grobnica u kojoj počivaju osnivači i graditelji crkve, kao i spomenik poginulim oslobodiocima Paraćina podignut 1922 godine.

Običaj je da se na ovaj praznik u hramove unosi osvećena zelena trava i cveće. Vernici od njih prave vence koje potom nose kući i stavljaju pored ikona i kandila. Svetu dužnost kolačara je od predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića preuzeo protojerej crkve Sveta Trojica, sveštenik Dejan Šljivić.