Zbog oštećene staklarske peći Staklara “Hrastnik” u Paraćinu privremeno smanjuje proizvodnju

Zbog oštećene staklarske peći Staklara “Hrastnik” u Paraćinu privremeno smanjuje proizvodnju

Zbog oštećene staklarske peći u Staklari “Hrastnik” koja se desila pre nekoliko dana došlo je do privremenog smanjenja proizvodnje pa će ovo preduzeće narednih meseci raditi sa oko 30 odsto kapaciteta, objavila je Beta.

Kako je navedeno, 26. marta delimično se srušio unutrašnji zid u staklarskoj peći, zbog čega je peć u kontrolisanom postupku pražnjena, uz isticanje da u nesreći nije došlo do povreda radnika, niti do izlivanja staklene mase. Objašnjeno je da se radi o peći koja je bila dotrajala i da se novi vlasnik fabrike, zajedno sa rukovodstvom, poslednjih meseci trudio da joj produži radni vek odgovarajućim radovima održavanja i ulaganjem.

lstaknuto je i da investicioni planovi staklere teku nesmetano, a između ostalog i projekat izgradnje zamenske peći, koji je već u toku, a ona bi trebalo da počne sa radom početkom sledeće godine.

Svi postupci za izgradnju nove zamenske peći su otpočeli mesecima unazad i nesmetano teku i dalje, a rukovodstvo staklare će uložiti sve napore u to, da ova peć bude isporučena u roku i da se proizvodnja na lokaciji ponovo poveća, navedeno je u saopštenju.

Da bi se obezbedilo stabilno poslovanje u međuvremenu, do izgradnje nove peći, staklara će biti primorana da uvede najhitnije kadrovske mere, koje će uključivati preraspoređivanja i prevremeno penzionisanje“, navodi Beta pozivajući se na izvore iz stakare.

Dodato je da će u periodu do ponovnog pokretanja pune proizvodnje, kroz oko godinu dana, staklara “moći da sačuva okvirno nešto više od polovine sadašnjih radnih mesta i to preko rada na postojećoj manjoj peći na potrebnim radovima za remont i održavanje”.

Približno 50 radnika će se u međuvremenu stručno usavršavati i obrazovati u Sloveniji, u Steklarni Hrastnik, gde će se upoznati sa svim potrebnim radnim procesima na različitim radnim područjima, sve sa ciljem da pokretanje nove peći u 2024. godini protekne nesmetano.

lstovremeno, sa pokretanjem nove peći na početku 2024. godine, nesmetano će teći planirana investicija u novu B peć, koja će od 2025. godine zajedno sa postojećim kapacitetima obezbeđivati oko 450 radnih mesta te dodatnih 500 tona godišnje proizvodnje.