Zaključak Štaba za vanredne situacije

Zaključak Štaba za vanredne situacije

Na 25. vanrednoj, elektronskoj sednici, Opštinski štab za vanredne situacije doneo je Zaključak kojim nalaže JKP „Crnica“ i inspekcijskim službama opštine Paraćin, da preduzmu hitne, preventivne mere zaštite od požara na otvorenom prostoru, da se intenzivno uključe i sprovedu pojačan inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja takvih pojava.

U te svrhe naloženo je da se organizuje obilazak svih naseljenih mesta sa ciljem upozoravanja stanovništva da poštuje zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru, da se obiđu kritične lokacije gde najčešće dolazi do požara na otvorenom, da se angažuje ako je neophodno i Dobrovoljna vatrogasna jedinica Paraćin, da se obezbedi štampanje obaveštenja i od strane inspekcijskih službi organizuje njihovo postavljenje na vidnim mestima i uspostavi komunikacija sa šumskim gazdinstvima i udruženjima građana, koja mogu učestvovati u sprovođenju preventivnih mera.

Preduzimanje hitnih, preventivnih mera naloženo je i iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije odnosno Odeljenja u Jagodini, s obzirom na to da je od početka februara evidentirano ukupno 1492 požara na otvorenom prostoru što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo zabeleženo 226 požara.

Samo u periodu od 9. do 11. februara Vatrogasno spasilački bataljon Jagodina intervenisao je na gašenju 45 požara na otvorenom  na teritoriji Pomoravskog okruga, pri čemu je bilo angažovano 90 vatrogasaca i 46 vozila.