Za vikend 3. ražanjska manifestacija „Čarolije iz crepulje“

Za vikend 3. ražanjska manifestacija „Čarolije iz crepulje“

Opština Ražanj i ove godine organizuje 3. po redu manifestaciju koja polako postaje jedan od pečata opštine i čiji je naziv „Čarolije iz crepulje“. Ona će tradicionalno biti održana na gradskom trugu od 11 časova. Ona je nastala u cilju popularizacije ražanjskog crepuljarstva kao elementa „živog nasleđa“ iz domena znanja i veština, a koji je u vezi vezi sa tradicionalnim zanatima.  S obzirom na to da je Ražanj prepoznatljiv po načinu na koji čuva narodnu tradiciju, nije neobično da se na ovoj gasto-turističkoj manifestaciji hrana priprema upravo u crepulji, tačnije u ručno rađenim posudama od gline.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovaće registrovana udruženja, a u komisiji za ocenjivanje biće mnogobrojni profesori i dekani sa nekoliko fakulteta u Srbiji. Osim takmičarskog dela tokom manifestacije predviđena je i izložba domaće radinosti, promocija raznih udruženja, organizacija, koompanija, samostalnih proizvođača i gazdinstava kao i ugostitelja i viarija. Posluženje jela iz crepulje biće omogućeno zahvaljujući Ženskoj socijalno-poljoprivrednoj zadruzi „Ražanjke.“

Ovu sada već tradicionalnu manifestaciju organizuje Turistička organizacija Ražanj pod pokroviteljstvom opštine. Svečani program otvoriće državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović.