Neobične tehnike farbanja jaja za Vaskrs

Neobične tehnike farbanja jaja za Vaskrs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju proslavljaju jedan od najvećih i najradosnijih praznika – Vaskrs. Običaj je da se na današnji dan, Veliki petak, farbaju jaja. Ovim povodom posetili smo našu sugrađanku Tatjanu Tubicu koja je odlučila da ove godine ukrasi jaja na tri različita načina.

Farbanje uskršnjih jaja je tradicija koja datira stotinama godina unazad, pa sve do danas. Nekada davno jaja su bojena pomoću biljaka, u lukovini ili vinu, na prirodne načine. Vremenom tehnike su se menjale, pa tako danas možete da ih ofarbate na razne načine – voskom, folijom, krep papirom, ali i oslikavanjem temperama.

Tatjana svake godine ofarba više desetina uskršnjih jaja, u nekoliko boja, a kaže da preferira da ih ukrasi jednom tehnikom. Godinama unazad trudi se da njena uskršnja jaja budu unikatna i da jedan od omiljenih praznika ulepša svojim bliskim ljudima. Treća tehnika, koju nam je pokazala ovom prilikom, bila je i najzahtevnija, ali i veoma neobična

Osim ovih tehnika, Tatjana je isprobala razne načine farbanja jaja. Pa je tako pre par godina radila tehniku grebanja, koja ima isti efekat kao šaranje jaja voskom. Ipak, dodaje da se rado seća tehnike koju je koristila kao dete.

Jedan od običaja je da se prvo ofarbaju jaja u crveno, a prvo koje se ofarba predstavlja “čuvarkuću” i čuva se do iduće godine. U nekim krajevima tim jajetom se deca “pomaze” po obrazu kako bi bila rumena i zdrava. Na sam Uskrs, u nedelju, ukućani se “kucaju” jajima i takmiče čije jaje je najtvrđe.