Uticaj visokih temperatura na zdravlje ljudi

Uticaj visokih temperatura na zdravlje ljudi

Izrazito visoke temperature predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, naročito ukoliko traju više dana uzastopno. One mogu izazvati zdravstvene tegobe kod bilo koga, ali su na njih posebno osetljiva mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od različitih hroničnih bolesti. Ugrožena su i lica koja rade na otvorenom zbog direktne izloženosti suncu ali i svi oni koji rade u neadekvatno provetrenim i nedovoljno rashlađenim prostorijama. Pitali smo jednog od dežurnih lekara u paraćinskom Domu zdravlja da li se i u kojoj meri povećao broj pacijenata tokom vrelih letnjih dana.

Usled velikih vrućina i prekomernog izlaganja suncu i toploti mogu nastati različita neprijatna stanja izazvana poremećajem regulacije telesne temperature, poput toplotnog osipa, grčeva ili slabosti. Ukoliko osoba dobije neki od ovih simptoma, preporuka je da se obrati lekaru, kaže doktorka paraćinskog Doma zdravlja Kristina Radenković.

Većina ljudi nije pripremljena za visoke temperature, pa su one uglavnom razlog kolapsa. Lekari upozoravaju na glavobolje, slabiju koncentraciju, razdražljivost i nesanicu. Da bi se tako teško vreme lakše podnelo, savet lekara je da se u organizam unosi dosta tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima i ne preteruje sa fizičkim aktivnostima.

U situacijama kada dođe do kolabiranja, a zdravstvene službe nisu dostupne ili je potrebno više vremena do ukazivanja stručne pomoći, preporuka lekara je da osobu odmah sklonite sa sunca ili iz pregrejane prostorije i skinite joj svu suvišnu odeću. Umijte je ili istuširajte ne previše hladnom vodom. Ukoliko vam voda nije dostupna, izložite je strujanju vazduha i dajte joj tečnost.