Tehnički dani u Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Paraćinu

Tehnički dani u Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Paraćinu

Hidropotencijal Velike Morave, solarni sistemi, toplotne pumpe i četvrta svetska industrijska revolucija bile su teme u amfiteatru Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu povodom Tehničkih dana. Najpre je u Domu tehnike postavljena izložba slika o našem poznatom pronalazaču i matematičaru prof. dr Mihajlu Petroviću Alasu, a potom je za učenike ove škole održano kratko predavanje. Uvodnu reč imao je predsednik Udruženja inženjera i tehničara opštine Paraćin Boško Ivanković koji je pričao o potencijalu sliva Velike Morave.

Profesor Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Stević govorio je o potencijalu sunčeve energije koju, kako je rekao nažalost u Srbiji još uvek ne koristimo na pravilan način i u dovoljnoj meri.

Potpredsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije prof. dr Milovan Živković objasnio je srednjoškolcima šta su toplotne pumpe, koje su njihove karakteristike i za šta se sve koriste.

Iz Udruženja inženjera i tehničara opštine Paraćin dodaju da je širenje svesti o značaju nauke i tehnologije kod mlađih generacija veoma bitno, a odlična prilika za to su Tehnički dani. Postavka slika posvećenih Mihajlu Petroviću Alasu će u Mašinsko-elektrotehničkoj školi biti izložena do petka, a otvorena je od 10 do 15 časova.