Rad u kovid ambulanti Doma zdravlja Ćuprija iz ugla doktorke Dijane Stefanović

Rad u kovid ambulanti Doma zdravlja Ćuprija iz ugla doktorke Dijane Stefanović

Više puta smo čuli da je poziv lekara u poslednje dve godine jedan od najodgovornijih poslova današnjice. Pandemija korona virusa okrenula je svet naglavačke, promenila navike, narušava zdravlje, oduzima živote… Rad u crvenoj kovid zoni ili kovid ambulanti često je vrlo stresan, smene traju po 12 i više sati provedene pod vizirom, maskom i rukavicama. O svom radu u kovid ambulanti u poslednje evo već skoro dve godine, govori Dijana Stefanović doktorka Doma zdravlja Ćuprija. Od nje smo saznali koje su razlike u kliničkoj slici kod pacijenata na početku pandemije i poslednjih nedelja.

Dijana je u roku završila Medicinski fakultet u Nišu, radila je u Specijalnoj bolnici u Sokobanji kratko u Hitnoj medicinskoj službi da bi na samom početku pandemije dobila novo radno mesto – kovid ambulanta.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Ćuprija rade dva tima sa po dva lekara i medicinskim osobljem. Jedan tim radi čitav dan da bi narednog imao vremena za odmor. I tako već skoro dve godine. Pacijenti koji dolaze na pregled najčešće se javljaju sa simptomima gušenja, temperature, umora i gubitka čula mirisa i ukusa. Teži simptomi si gubitak daha i bol u grudima.

Dijana je samo jedna od osoba u belom mantilu koje su dobar deo svog života posvetile očuvanju zdravlja svojih sugrađana što je posebno došlo do izražaja u doba pandemije.