Kraj septembra i početak oktobra pravo je vreme za pripremu zimnice. Na paraćinskoj Zelenoj pijaci ponuda paprike, paradajza, kornišona i ostalih poljoprivrednih proizvoda poprilično je dobra. Jedna od važnijih povrtarskih kultura bez koje predstojeća zimnica skoro pa i ne može ni da se zamisli jesu krastavčići. Paraćince smo pitali da li kupuju gotov proizvod u prodavnici ili ih sami pripremaju.
Iako retko kada raspoloženi za priču pred kamerom, neki od prodavaca na paraćinskoj Zelenoj pijaci kažu da su trenutno najtraženije namirnice za turšiju. U odnosu na papriku, paradajz i kupus, kornišoni imaju najvišu cenu pa i pored toga prodaja ide dobro.
Domaćice uglavnom smatraju da priprema zimnice, osim izdvojenog vremena i rada, zahteva i poštovanje ustaljenih pravila. Uz dobre recepte bitna je i kupovina ispravnih patent tegli, pravilan odabir kvalitetnog povrća, kao i njihovo skladištenje.
Postoje dva osnovna tipa kornišona: glatki ili holandski i bradavičasti ili američki kornišoni. U našoj zemlji su poznatiji bradavičasti, jer se dugo godina gajila sorta pariski kornišon, koji je iz tog reda biljaka. Oni se gaje na zemlji, u špaliru, na otvorenom polju, u plastenicima i staklenicima. Kod nas dominira proizvodnja na otvorenom polju, na zemlji, mada ima i špalirskog načina gajenja.