Prve tikve na paraćinskoj Zelenoj pijaci

Prve tikve na paraćinskoj Zelenoj pijaci

Na paraćinskoj Zelenoj pijaci ovih dana prava atrakcija je tezga Radovana Stojanovića, poljoprivrednog proizvođača iz Donjeg Vidova, koji između ostalog sadi i bundeve već 30 godina. Na njegovoj tezgi, najveću pažnju privlače ogromne i dekorativne tikve različitih težina i boja.

Najveća tikva koju je do sada proizveo težila je 70 kilograma. Radovan kaže da uzgajanje ove biljke nije teško, da se veoma isplati i dodaje da je cena ove godine nešto viša u odnosu na prethodnu.

Bundeva, odnosno tikva, nazivi su istog povrća. Potiče iz Meksika, a u Evropu su je doneli Španci. Ona se uzgaja širom sveta, a zavisnosti od kraja zemlje ima svoje lokalni naziv, tako da se u narodu naziva još i Ludaja ili Dulek.

Pored ovih ogromnih, Radovan na svojoj tezgi ima i manje bele, žute i ukrasne tikve. Za razliku od džinovskih bundeva koje verovatno nisu ukusne, sve ostale su vrlo slatke, a za njihov dobar ukus je najbitnije da su dovoljno zrele. Može da se priprema na razne načine, a najčešće ih domaćice peku u rerni.