ZELENO POMORAVLJE – Proizvodnja šargarepe u Raševici

ZELENO POMORAVLJE – Proizvodnja šargarepe u Raševici

Na 2 hektara zemlje Dragoslav Ilić, poljoprivrednik iz Raševice godišnje proizvede 150 do 200 tona šargarepe. Zbog dobrih karakteristika, seje sortu šargarepe koja vodi poreklo iz Holandije. Osim ove vrste povrća, Dragoslav je ove godine prvi put posadio i hektar krompira.

Dragoslav Ilić iz Raševice punih 20 godina bavi se proizvodnjom šargarepe. U početku je sejao šargarepu na površini od 50 ari, a danas je proizvodnju proširo na 2 hektara. Godišnje proizvede 150 do 200 tona ovog povrća koga skladišti u četiri hladnjače. Pre nego što je ozbiljnije počeo da se bavi poljoprivredom, Ilić se bavio preradom gljiva.

Setva šargarepe obavlja se na dubini od 1,5 do 2 cm. Zemljište za gajenje šargarepe treba biti plodno, duboko i toplo, mrvičaste strukture, bez kamenčića. Kvalitet tla ima najveći uticaj na razvoj i rast pravilnog korena. Oprimalna temperatura za rast šargarepe je 18 do 20 stepeni.

Ilići zemljište na kome gaje šargarepu navodnjavaju sistemom kap po kap. Koristeći ovaj način navodnjavanja voda odlazi tačno u područje korena biljke, a protok vode se može regulisati. Na taj način svaka biljka zasebno može da dobije tačno onoliko vode koliko je potrebno.

Porodica Ilić živi isključivo od proizvodnje i prodaje ovog povrća. Veći deo posla Dragoslav obavlja sam. Ipak, kada je sezona i kada je pomoć neophodna svi članovi porodice Ilić prihvataju se posla.

: Ilić ne konkuriše za opštinske i državne subvencije namenjene poljoprivrednim proizvođačima, ali zato svoje zasade redovno osigurava.

Raševačka šargarepa, proizvedena u gazdinstvu Ilića osim u Paraćinu može se kupiti i u Kragujevcu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Beogradu. Dragoslav smatra da je poljoprivreda pošten, lep i unosan posao od kog može pristojno da se živi

Ilić je ove godine prvi put posadio krompir. Iako nema previše iskustva sa tom vrstom povrća, veruje da će prinos biti dobar i ako tako bude planira da sledeće godine poveća obim proizvodnje.

Kao dugogodišnji poljoprivrednik, Dragoslav ima poruku za one koji razmišljaju o tome da krenu njegovim stopama

Dragoslav će za dve godine steći pravo na poljoprivrednu penziju i do tada će sigurno zadržati ovaj obim proizvodnje povrća. U njegovoj porodici nema zainteresovanih koji bi nastavili ovaj posao, pa Ilić ne odbacuje mogućnost da kao penzioner nastavi istim tempom dok ga zdravlje bude služilo.