Početak nove školske godine u Paraćinu

Početak nove školske godine u Paraćinu

Veliki broj dece sa torbama na leđima u okolini srednjoškolskog centra, na keju i u gradu znak je da je počela nova školska godina. I dvorišta osnovnih škola u Paraćinu su puna mališana koji su jedva čekali da ponovo sednu u đačke klupe, ali sigurno je da ima i onih koji bi još malo da produže letnji raspust. Većina učenika četvrtog razreda Osnovne škole „Radoje Domanović“ u Paraćinu je uzbuđena zbog polaska u školu malo manje zbog učenja, ali najviše zbog drugara.

Osnovci kažu da im je proteklih meseci nedostajala škola što ih ipak nije omelo da se odlično provedu tokom letnjeg raspusta.

Učenici ove škole trenutno pohađaju nastavu u srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj i Tehnološkoj školi zbog renoviranja njihove zgrade kod kružnog toka u Paraćinu. Budući da većina njih živi u Striškom naselju, Tekiji i Gloždaku, za oko 50 učenika nižih razreda je organizovan prevoz. Direktor Osnovne škole „Radoje Domanović“ Aleksandar Jovanović zahvalio se svojim kolegama posebno iz Ekonomsko-trgovinske i Tehnološke škole.

U prvi razred ove škole krenulo je 57 đaka sa odeljenjima u Striži i Donjem Vidovu. Ukupan broj učenika Osnovne škole „Radoje Domanović“ u Paraćinu je 545. Njima, kao i  učenicima ostalih osnovnih i srednjih škola Aleksandar Jovanović je poželeo srećan i uspešan početak nove školske godine.

Završetak radova na renoviranju Osnovne škole „Radoje Domanović“ predviđen je do kraja ove kalendarske godine, a početak nastave možda baš 1. aprila na dan škole. Svi ostali učenici osnovnih i srednjih škola nastavu će pohađati u uslovima na koje su navikli i to neposredno, a ne onlajn. O početku nove školske godine na teritoriji opštine Paraćin govori Dejan Nešić, član opštinskog veća zadužen za obrazovanje.

U prvi razred paraćinskih srednjih škola krenulo je oko 400 učenika, a ukupan broj srednjoškolaca u našem gradu je 1.588. Svima njima, kao i osnovcima, njihovim nastavnicima i profesorima Dejan Nešić je poželeo uspešnu školsku godinu.

Dobra vest kako za učenike, njihove roditelje pa i za prosvetne radnike je ta što će se nastava odvijati kao i pre pandemije korona virusa. Podsećamo, već dve godine učenici i njihovi nastavnici odnosno profesori su često menjali model nastave i prilagođavali se online predavanjima koja, iako su bila neophodna ipak ne mogu da zamene neposredno pohađanje časova.