Paraćinski učitelji u online nastavi

Paraćinski učitelji u online nastavi

Pametna tabla omogućila je da nastavu u školi zajedno prate svi učenici odeljenja III/2 Osnovne škole „Stevan Jakovljević“ u Paraćinu. Dok je većina đaka u učionici, nekolicina njih je kod svojih kuća i svi zajedno obrađuju lik Baš Čelika iz jedne od najpoznatijih srpskih bajki. Ponekad „zakoči“ internet, neko dete čuje sve, a neko baš i ne, ali na sve to su svi već navikli, jer posle godinu dana kombinovanja nastave u školi, preko interneta i TV ekrana i desetina različitih aplikacija za učenje na daljinu svi su se već privikli na povremene poteškoće u online nastavi.

I onda bez obzira na video časove koje deca prate od kuće, a i u školi, učitelji dodatno šalju materijale, a i proveru znanja često moraju da rade online, pa su u čitav proces učenja i roditelji uključeni više nego ranije.

Svi učitelji u Paraćinu okupljeni su u Društvo učitelja opštine Paraćin. Za četrnaest godina postojanja ovo udruženje je radilo na dodatnoj edukaciji prosvetnih radnika, na njihovom povezivanju i razmeni iskustava u opštini, ali i sa učiteljima u Srbiji.

Predsednica Društva učitelja u Paraćinu Violeta Živković je krajem prošle godine izabrana za potpredsednicu Skupštine Saveza učitelja Srbije i svoju novu funkciju vidi kao potvrdu dosadašnjag rada udruženja u Paraćinu.

Više hiljada sati stručnog usavršavanja za četrnaest godina postojanja Društva učitelja imaju prosvetni radnici iz Paraćina. I pored toga što su im neka od njih omogućila da se lakše prilagode novonastaloj situaciji potpuni povratak u učionice i predepidemijsko funkcionisanje svi željno iščekuju. Neposredni kontakt u nastavi ipak je nezamenljiv, pogotovo na ranom dečijem uzrastu kod đaka koji tek započinju svoje obrazovanje.