Paraćinski Javorak u nedelju organizuje akciju „Svi na sneg – pohod iznad grada“

Paraćinski Javorak u nedelju organizuje akciju „Svi na sneg – pohod iznad grada“

„Svi na sneg – pohod iznad grada“ naziv je akcije Planinarskog kluba Javorak iz Paraćina koja će biti održana u nedelju.

Reč je o sada već tradicionalnom okupljanju planinara i ljubitelja prirode koji će ove nedelje pešačiti do vrha Čukara iznad Paraćina na 332 metra nadmosrske visine.

Iz Javorka poručuju da je okupljanje zakazano za 8.45 na parkingu kod solitera u ulici Nikole Pašića odakle će svi u 9 sati krenuti ka Čukari.

Pohod počinjemo u 9 od mesta okupljanja pa uređenom stazom pored Crnice idemo ka Glavici. Potom prolazimo podvožnjak magistralnog puta Paraćin – Zaječar i šimskim putem koji i nije previše naporan i zahtevan stižemo do vrha Čukara. Nakon toga se spuštamo do sela Davidovac i do crkve Svetog Arhangela Gavrlila gde ćemo napraviti pauzu. Istom putanjom se i vraćamo do mesta polaska, kaže predsednica Planinarskog kluba Javorak Branka Bradašević.

Dužina ove staze je 12 kilometaraa visinska razlika je 217 metara. Ova staza spada u lakše inema zahtevnih delova pa iz Javorka pozivaju ne samo planinare već sve ljubitelje prirode da im se u nedelju pridruže.

Preporučuju planinarsku opremu adekvatnu vremenskim prilikama poput planinarskih cipela, kamašni, štapova, odgovarajuću jaknu i kapu kao i nešto od hrane i vodu.